Noorder IJdijk 119
1023 NT AMSTERDAM
170m2 / 5 kamers

Over deze woning

De Noorder IJdijk is het verborgen juweel van Schellingwoude. Monumentale panden mixen met sfeervolle sluiswachterswoningen en hippe woonboten in een waterrijke, groene omgeving zonder doorgaand verkeer – kinderen spelen er letterlijk op straat.

Lees meer

Op deze prachtige plek bevindt zich – ietwat verscholen in een weelderige groene tuin – een zorgvuldig ontworpen en duurzaam gebouwd huis. Low-tech en met gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, echter zonder dat dit afbreuk doet aan comfort en woongenot. Integendeel. De lichttoetreding is fenomenaal dankzij de op de baan van de zon afgestemde ligging van het huis en plaatsing van de ramen. De gebruikte materialen hebben een warme uitstraling. De vloer van gepolijst beton, de Vola kranen en het bad van Agape zorgen bovendien voor de nodige luxe. Kortom de voordelen van een goed geïsoleerd, nieuwgebouwd huis, maar dan temidden van volwassen bomen en sfeervolle oudbouw.

Indeling

Een in de gevel weggewerkte voordeur leidt via een garderobehal met gasten-wc naar de zeer royale – ook qua plafondhoogte – woonkamer. Die is open en ruimtelijk maar dankzij verschillende architectonische ingrepen tegelijkertijd geborgen en gezellig. De in het hart van de woning gelegen open keuken (Poggenpohl) met eiland en schiereiland speelt uiteraard de hoofdrol tijdens feesten maar heeft ook in het dagelijks leven een centrale plaats. Vanuit hier vallen de mooie zichtlijnen en de uitgekiende routing van het huis op. Zowel de twee eetkamers als de zitkamer, de trap naar de verdieping, de hal naar buiten èn de tuin zijn allemaal direct vanuit de keuken te bereiken.

Spectaculair is de wandvullende vouwpui aan de zuid-oost zijde; daar bevindt zich de eettafel. De zitkamer is iets hoger gelegen op een houten podium en wordt van het eetgedeelte gescheiden door een grote vaste kast die bovendien alle apparatuur inclusief de televisie prettig uit het zicht houdt. Hier kan in de winter lekker bij de (Berg)kachel gezeten worden. Verder bevinden zich op deze verdieping nog een slaapkamer met eigen badkamertje en een technische ruimte die tevens dienst doet als bergruimte met kasten tot aan het plafond. Er is bovendien een vergunning voor een extra berging/fietsenschuur verleend.
Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en een werkruimte. De – momenteel – kinderkamers beschikken bovendien nog over entresollen met daklichten, ideaal om te ‘chillen’ of als plek waar speelgoed c.q. bouwwerken niet in de weg staan. De hoofdslaapkamer heeft een plafondhoogte van bijna 4,5 meter.

De woning is gebouwd door bouwbedrijf van Engen, bekend van onder andere de prijswinnende ‘Houtlofts’ in Buiksloterham. Overal waar mogelijk is gekozen voor een duurzaam en ecologisch alternatief. Er is ‘dampopen’ gebouwd, zodat het huis kan ademen, wat weer resulteert in een optimale luchtvochtigheidsgraad. Massief houten huizen staan sowieso bekend om hun aangename binnenklimaat. De houten wanden kunnen natuurlijk ook gestuct of geschilderd worden.

Vanuit de gedachte dat de kost voor de baat uitgaat is voor de kozijnen en de bekleding van het huis Accoya hout toegepast. Dit zeer milieuvriendelijk verduurzaamde superhout is nauwelijks meer gevoelig voor aantasting en bovendien erg vormstabiel, wat zich vertaalt in veel lagere onderhoudskosten. Het schilderwerk heeft dan ook hoofdzakelijk een esthetische en nauwelijks een conserverende functie (het bijwerken van de zwarte kleur met een nieuwe duurzame schildermethode staat dit najaar nog op het programma). De woning is dankzij een warmtepomp die de warmte aan de afgevoerde lucht onttrekt en teruggeeft aan de vloerverwarming gas-arm. De energierekening is laag. Doordat hout nauwelijks warmte accumuleert is het huis bovendien tijdens warme zomernachten relatief koel zonder dat daar airconditioning aan te pas komt.

De met zorg aangelegde tuin vormt de perfecte balans tussen beschutting en openheid. De verschillende seizoenen worden intens beleefd dankzij de vele fruitbomen met prachtige bloesems, herfstkleuren en als bonus ook nog fruit. De tuin zoemt van het leven, bijen, vlinders, waterjuffers, hommels, krekels, salamanders, kikkers, vogels, vleermuizen en af en toe een egel, het komt allemaal voorbij. In de achtertuin bevindt zich momenteel een wilde moes/pluktuin die desgewenst in een handomdraai weer tot grasveldje getransformeerd kan worden. De voortuin wordt opgesierd door een glasheldere vijver die in huis voor een prachtige waterspiegeling op het plafond zorgt. De oprit biedt plaats aan momenteel één, maximaal twee, auto’s.

Schellingwoude vertegenwoordigt voor velen een woonideaal: stadse mensen in een dorpse setting, wel de ruimte maar niet afgelegen. Er wordt rustig gewoond, maar af en toe ook goed gefeest – Midzomernachtsfeest! In de directe nabijheid zijn zwem-, vaar- en ’s winters zelfs schaatsmogelijkeheden (dankzij IJsclub Schellingwoude die een weiland onder water zet als het vriest). Via een trekpontje is het sympathieke – want niet zo aangeharkte – Schellingwouderpark te bereiken, dat naast een mooi uitzicht en een paar gezellige paardjes een schitterende wandeling langs het IJ te bieden heeft. Er is een bescheiden plezier haventje waar meerdere Schellingwoudenaren een zeilboot hebben liggen. De wielrenner rijdt zo Waterland in en op het Markermeer kan gesurfd worden, en last but not least: via het IJ vaart men zo richting de grachten.

Kortom een bijzonder huis in een unieke omgeving. Een weldadige hideaway waar het dichtbij gelegen drukke stadscentrum – men kan het Centraal Station zien liggen vanaf de Noorder IJdijk – even aangenaam ver weg lijkt…

– Vrijstaand huis
– Perceel oppervlakte 357m2
– Goed geïsoleerd
– Aangenaam binnenklimaat
– Gepolijst betonnen vloeren
– Parkeren op eigen terrein
– Zonnepanelen
– Hoge plafonds
– Groot raam op het westen met driedubbel glas
– Sfeervol dankzij natuurlijke materialen
– Quooker
– Vloerverwarming
– TV lift
– Groen dak
– Gelegen op erfpacht grond
– Oplevering in overleg

Disclaimer
De op deze website getoonde vrijblijvende informatie is door ons (met zorg) samengesteld op basis van gegevens van de verkoper (en/of derden). Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief.

Kenmerken

Soort woning:villa (vrijstaande woning)
Ligging:aan rustige weg
Aantal kamers:5 kamers (4 slaapkamers)
Status:Beschikbaar
Aanvaarding:in overleg
€ 1.450.000,- k.k.
Bent u geïnteresseerd?
Bel 020 - 771 3278

Bezichtiging aanvragen - Noorder IJdijk 119